Ilmu : Dari mana datangnya??

'ilm : mudah ke nak dapat??

yup..

kenapa buat post macam ni…

just wandering around and flash-back’ing tentang kata-kata  seorang ukhti..

 ” you know what?? kita selalu tak bersemangat nak belajarlah… mengantuklah… banyak sangatlah… merungut macam-macam, but, have we ever think that how the people before us searching for these precious things?? Ulama’, ibnu sina,Khawarizmi,imam bukhari… kalau belek balik sejarah tu,mesti kita pun tak rasa mampu nak buat semua tu… tapi,waktu kita mengantuk and whatsoever,pernah ke kita terfikir tentang perkara ni?? “

ok,tersentak!

sangat!

lagi-lagi bila one day:

quoted from someone words which was beutifully said:

“akhawat tahu tak kenapa kita ada sistem peperiksaan??”

surely,everyone were shaking their heads and said “no”

“Kita nak rasa macam mana para sahabat dulu belajar dengan rasulullah,menghafal hadis dan ayat qur’an direct dengan rasulullah, susah payah mereka,ada yang Ummi(tak tahu membaca dan sebagainya..) nak terapkan dalam diri akhawat syu’ur zaman rasulullah dan sahabat sahabiah..”

pap!terpaku saya di situ..really~

Selama ni aku belajar ada ke rasa macam tu??

kita disajikan dengan berbagai versi pembelajaran, berbagai jenis buku, bermacam-macam bentuk medium pengajaran yet kita masih kurang or in the truth ‘sangat tak bersyukur’…

Rungkaiannya:

1.every time we study and learning new things, buat betul-betul! Allah kan cinta pada hambanya yang tekun dan bersungguh-sungguh…

2. APPRECIATE every single thing that we learn, walaupun takde dalam silibus study atau tak dapat markah apapun..

3. Belajar BUKAN untuk periksa tapi belajar untuk berjaya dan terus maju ke hadapan. Umat Islam zaman sekarang dikatakan mundur walhal kita yang menemui segala asal-usul ilmu sekarang!

4.Last but no the least, TAJDID NIYAT! moga Allah kurniakan kemudahan buat kita untuk menuntut ilmu~

*tgh menyiapkan artikel... :D
*tiba-tiba siap post ni dulu...
Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s