Are we ready??

“…..Dia  melangkah menghampiri.Di bibirnya terukir senyuman walhal jasmaninya keletihan.

 “anak abah buat apa ni??”soal Dia.

Ira yang sibuk melukis membiarkan pertanyaan ayahnya berlalu..

Ayah menggelengkan kepalanya sambil mengusap-usap kepala cahaya matanya~….”

happy family

Ayah.

Bapak.

Baba.

Abi.

Abah.

Daddy.

Papa.

Ayahanda.

 

Kalau dirangkumkan perkataan di atas masih membawa maksud yang sama iaitu seorang insan yang tanpanya kita tidak akan wujud di muka bumi ni.

Why am I writing these stuff? 

Kadang-kadang tanpa kita sedar, kita sibuk melakar pelangi dan alam ciptaan kita,hanyut dan lena dalam ciptaan dan kejayaaan sendiri,tanpa sedari sebenarnya ada insan yang berJASA besar menanti kepulangan dan kejayaan kita.

Bukan sekadar kejayaan yang mereka harapkan,bukan wang yang bertaburan yang mereka inginkan, bukan jua rumah bak istana sultan yang mereka impikan, dan bukan jua kereta-kereta mewah buatan luar Negara yang mereka angankan.

Cukup sekadar mereka melihat buah hati membesar dengan sempurna.membesar menjadi insan yang berguna.BerAGAMA.berBUDi.berBAHASA.berPEKERTI.

bait muslim qudwah! sediakah kita??

It’s true what others said..we won’t feel the burden until we carry it ourself~

Macam tu jugak dengan mak ayah kita,diorang rasa mas’uliyah diorng terhadap anak-anak,but, US??

Tak rasa apa pun..

 

Like the latest Maher Zain’s song(number one for me)

“….Now I finally understand

That famous line

About the day I’d face in time

‘Cos now I have a child of mine

 

Even though I was so bad

I’ve learnt so much from you

Now i’m trying to do it to

Luv my kids the way you do….”

So,buat yang terbaik untuk our parents… ALLAH dah pesan pada kaum adam ni  dalam surat cintanya pada kita(umat nabi Muhammad)

وَقَضَىٰ رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا ۚ إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِندَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلَاهُمَا فَلَا تَقُل لَّهُمَا أُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُل لَّهُمَا قَوْلًا كَرِيمًا

Translation:And your Lord has decreed that you not worship except Him, and to parents, good treatment. Whether one or both of them reach old age [while] with you, say not to them [so much as], “uff,” and do not repel them but speak to them a noble word.


p/s: writing this post in the end of SL!! Tak tahu kenapa~ tiba-tiba penyakit RR dtg inhibiting me~ :D

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s